Du er her: Forside Nyheder Er Retskrivningsordbogen diktatorisk og Dansk Sprognævn konservativt?

Er Retskrivningsordbogen diktatorisk og Dansk Sprognævn konservativt?

Denne uge har budt på debat om Retskrivningsordbogen og Dansk Sprognævns rolle i udformningen af den danske retskrivningsnorm.

13/01 2011

Denne uge har budt på debat om Retskrivningsordbogen og Dansk Sprognævns rolle i udformningen af den danske retskrivningsnorm.

Debatten om den danske retskrivningsnorm er livlig i anledning konferencen Sprogs status i Danmark år 2021, som onsdag i denne uge blev afholdt på Københavns Universitet. Læs om konferencen i en tidligere nyhed.

Ifølge Jens Normann Jørgensen, som er professor i sprog ved Københavns Universitet, er der alt for meget ensretning i det danske sprog. Når unge mennesker i dag siger "bedte" i stedet for "bad", er det ifølge ham ikke udtryk for sprogligt sløseri. Det er derimod udtryk for at sproget ganske enkelt forandrer sig – måske kommer vi alle i fremtiden til at sige "bedte" i stedet for "bad", ligesom vi også i dag siger "gravede" i stedet for "grov".

Dansk Sprognævn bestemmer hvilke ord der kommer med i Retskrivningsordbogen – og hvordan ordene staves og bøjes i skriftsproget. Dansk Sprognævns direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen, udtalte til Politiken d. 11/1 2011 at "De unge skal have lov til at eksperimentere med sproget. Men det er de modne og rutinerede sprogbrugere, der kan påvirke retskrivningen." 

Følg med i debatten: