Du er her: Forside Nyheder Er dansk truet af engelsk?

Er dansk truet af engelsk?

Lars Trap-Jensen giver sit bud på hvordan forholdet mellem dansk og engelsk på nuværende tidspunkt er i Danmark.

01/03 2013

Lars Trap-Jensen giver sit bud på hvordan forholdet mellem dansk og engelsk på nuværende tidspunkt er i Danmark.

Lars Trap-Jensen, der er ledende redaktør i Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs Afdeling for Digitale Ordbøger og Tekstkorpora, har på The Macmillan Dictionary Blog skrevet et indlæg med titlen "Coping with the dominance of English: a view from Denmark" .

Lars Trap-Jensen mener ikke at det danske sprog er i fare for at blive udkonkurreret af det engelske, da danskerne ikke er i nærheden af at være lige så gode til engelsk som de er til deres modersmål. Endvidere er det ifølge sprogforskere aldrig før set at et sprog har udraderet sig selv ved at låne ord fra et andet sprog.

Det danske sprog er altså ikke overordnet set truet, men der kan være fare for at der med tiden vil ske "domænetab", hvor engelsk vil erstatte dansk som kommunikationssprog indenfor bestemte områder.

Udfordringerne ligger især indenfor højere uddannelse og forskning samt indenfor erhvervslivet, hvor det danske sprog stadig skal prioriteres, mens gode engelskkundskaber er nødvendige hvis Danmark vil kunne konkurrere på et globalt niveau.

Sprogteknologi er ligeledes et af de områder hvor det engelske sprog synes at være dominerende. Lars Trap-Jensen påpeger at det er lige så ressourcekrævende for et lille sprog at skabe de nødvendige teknologier, og at det er nødvendigt med mere offentlig støtte hvis dansk skal have mulighed for at konkurrere med engelsk på dette område.

Læs mere...