Du er her: Forside Nyheder Engelsk er et skandinavisk sprog

Engelsk er et skandinavisk sprog

Sprogforskere har fundet frem til at moderne engelsk ikke er en videreudvikling af angelsaksisk, men i stedet et skandinavisk sprog.

17/01 2013

Sprogforskere har fundet frem til at moderne engelsk ikke er en videreudvikling af angelsaksisk, men i stedet et skandinavisk sprog.

Jan Terje Faarlund fra Universitet i Oslo og Joseph Emmonds, gæsteforelæser fra Palacky-universitetet i Tjekkiet, har fundet frem til at engelsk er et skandinavisk sprog. Det kan man læse i to artikler i henholdsvis Aftenposten og forskningsmagasinet Apollon.

Det har indtil nu været den herskende opfattelse at engelsk stammer direkte fra gammelengelsk (angelsaksisk), der er et vestgermansk sprog som anglerne og sakserne tog med fra Nordtyskland og Sønderjylland da de i 400-tallet bosatte sig på De Britiske Øer.

Denne forestilling gør Faarlund og Emmonds nu op med, da de hævder at det engelsk vi kender i dag, stammer direkte fra sproget hos de skandinaver der beboede De Britiske Øer i mange hundrede år inden normannerne erobrede landet i 1066. Efter normannernes ankomst skete der en sammensmeltning af de to separate folkegrupper der henholdsvis talte gammelengelsk og nordisk, og dermed opstod mellemengelsk som en forløber til det moderne engelsk.

Ifølge forskerne optog gammelengelsk ord fra skandinavisk for dagligdags ting som de allerede havde ord for, og de overtog ligeledes den skandinaviske grammatik.

Det moderne engelske sprogs sætningsopbygning er altså skandinavisk og ikke vestgermansk, og forskerne peger på ordstilling, gruppegenitiv og splittet infinitiv som eksempler på grammatiske overensstemmelser.