Du er her: Forside Nyheder Det danske sprog og den digitale udvikling

Det danske sprog og den digitale udvikling

Hvis det danske sprog skal overleve i den digitale tidsalder, kræver det øjeblikkelig handling.

20/09 2012

Hvis det danske sprog skal overleve i den digitale tidsalder, kræver det øjeblikkelig handling.

Det danske sprogs overlevelsesmuligheder i den digitale verden er truede. Det viser den nye rapport Det danske sprog i den digitale tidsalder.

EU-initiativet META-NET har igangsat en undersøgelse af 30 europæiske sprogs status på det sprogteknologiske område, og resultaterne er alarmerende, mener professor Hans Uszkoreit, der er international koordinator for META-NET.

Hele 21 af de undersøgte sprog mangler grundlæggende sprogteknologiske ressourcer for at kunne klare sig i den digitale tidsalder, og hvis der ikke sættes ind på området, risikerer de små sprog digital udryddelse.

Professor Bolette Sandford Pedersen fra Center for Sprogteknologi ved Københavns Universitet påpeger at en del af problemet er at langt størstedelen af den teknologiske udvikling foregår i kommercielt regi og i udlandet. Hun fastslår at Danmark som minimum bør oprette en sprogbank, hvor en stor samling af digitale data om det danske sprog på forskellig vis opmærkes af sprogforskere.

Rapporten er udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet, Copenhagen Business School, Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Dansk Sprognævn samt en række danske kommercielle virksomheder der udvikler sprogteknologi til det danske marked.

Man kan læse mere på META-NET's hjemmeside.