Du er her: Forside Nyheder Carlsbergfondet afværger 'kulturel katastrofe'

Carlsbergfondet afværger 'kulturel katastrofe'

Regeringen har fjernet sin støtte til Danmarks største gratis sprogresurse, ordnet.dk. Carlsbergfondet donerer en million kroner som nødhjælp, og kulturministeren kaldes i samråd om den uforståelige beslutning.

29/10 2013

Regeringen har fjernet sin støtte til Danmarks største gratis sprogresurse, ordnet.dk. Carlsbergfondet donerer en million kroner som nødhjælp, og kulturministeren kaldes i samråd om den uforståelige beslutning.

Kulturministeriet har gennem de seneste 10 år støttet ordnet.dk med ca. en million kroner om året, men nu har regeringen valgt at droppe den økonomiske støtte. Det skriver Politiken i dag, tirsdag d. 29. oktober, i artiklen "Regeringen dropper støtte til den vigtigste onlineordbog".

Det er Det Danske Sprog- og Litteraturselskab der står bag hjemmesiden ordnet.dk, som siden 2004 er blevet finansieret af Kulturministeriet og Carlsbergfondet i fællesskab via de såkaldte tipsmidler. Siden har mere end 50.000 daglige brugere og indeholder tre af de betydeligste opslagsværker til viden om det danske sprog: Den Danske OrdbogOrdbog over det danske Sprog og KorpusDK.

Kulturel katastrofe

I Magisterbladets artikel "Jelved i samråd om ordnet.dk" fortæller direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Lasse Horne Kjældgaard, at selskabet ikke har nogle frie midler der kan bruges til at drive ordnet.dk, da der udover en meget slank administration udelukkende er øremærkede penge på selskabets budget. "Er der ingen projektpenge til ordnet.dk, er der ingen penge til ordnet.dk", som han udtrykker det.

Konsekvensen af at Kulturministeriet fjerner de 1,2 millioner kroner vil være at siden ikke længere kan holdes ved lige – og dermed afspejle den faktiske sprogbrug, som er i konstant forandring – og måske i sidste ende må lukke. Formand for Dansk Sprognævn, Jørn Lund, påpeger at lukningen af ordnet.dk vil være intet mindre end en kulturel katastrofe.

Carlsbergfondet til undsætning

Dette synspunkt er Carlsbergfondet enig i. Bestyrelsesformand Flemming Besenbacher understreger situationens alvor: "Vi kan bare ikke leve med det her", siger han. Derfor har Carlsbergfondet besluttet at yde ordnet.dk nødhjælp i form af en million kroner, hvilket betyder at siden i det mindste kan overleve et års tid på sit nuværende niveau. "Du kan godt kalde det en brandslukning", siger Flemming Besenbacher til Politiken.

Kulturministeren kaldt i samråd

Ifølge Politiken skriver Kulturministeriet i sin beslutning: "Det har i lyset af den samlede prioritering af udlodningsmidlerne (tidligere tipsmidlerne) ikke været muligt på nuværende tidspunkt at prioritere ansøgningen om midler til at understøtte driften af ordnet.dk". Men ifølge Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, der påpeger at det er en statslig opgave at værne om det nationale sprog, er dette ikke godt nok. Derfor har Dansk Folkeparti kaldt kulturminister Marianne Jelved i samråd for dels at få en forklaring på ministeriets afslag til ordnet.dk og dels at gøre rede for regeringens digital- og internetstrategi samt prioriteringen af denne.