Du er her: Forside Nyheder Babyer har svært ved at lære dansk

Babyer har svært ved at lære dansk

Danske småbørn har sværere ved at lære deres modersmål end børn fra andre vesteuropæiske lande

19/05 2008

Danske småbørn har sværere ved at lære deres modersmål end børn fra andre vesteuropæiske lande

Det er ikke kun udlændinge der finder det svært at lære dansk. Også danske babyer har svært ved at lære deres modersmål. Sværere end småbørn i andre vesteuropæiske lande, viser en ny undersøgelse foretaget af Center for Børnesprog ved Syddansk Universitet.

Der mangler huller i talestrømmen

"Når det lille barn går i gang med at afkode det lydlige input, foregår det ved at de brækker lydene op i sproglige enheder for eksempel ord," siger Dorthe Bleses fra Center for Børnesprog på Syddansk Universitet til videnskab.dk. "Men det er sværere for et dansk barn at finde ud af hvor der er huller i talestrømmen, altså hvor et ord stopper og et nyt starter. Det er meget tydeligere på for eksempel svensk."

Mindre ordforråd

Når de danske børn er 15 måneder gamle, har de et ordforråd på 80 ord, mens et svensk barn har et ordforråd på 130 ord. De børn der har det største ordforråd i undersøgelsen, er de kroatiske børn, som har næsten 200 ord i deres ordforråd når de er 15 måneder gamle.

 

Læs mere om undersøgelsen på videnskab.dk og på Center for Børnesprogs hjemmeside.
Videnskab.dk er Danmarks nationale forskningsportal hvor man kan holde sig orienteret om hvad der sker på forskningsfronten. Videnskab.dk gik i luften 22. april og har allerede haft flere nyheder om sprog. Fx: