Du er her: Forside Nyheder Artikelserie på Sprogmuseet.dk om talesprogets grammatik

Artikelserie på Sprogmuseet.dk om talesprogets grammatik

I fire små artikler på Sprogmuseet.dk fortæller en forskergruppe fra Aarhus Universitet om resultaterne af deres undersøgelser af talesprogets grammatik.

07/12 2011

I fire små artikler på Sprogmuseet.dk fortæller en forskergruppe fra Aarhus Universitet om resultaterne af deres undersøgelser af talesprogets grammatik.

Moderne sprogforskere er enige om at skriftsproget er afledt af det mere grundlæggende talesprog, men på trods af dette tager langt de fleste grammatiske fremstillinger udgangspunkt i skriftsproget.

En forskergruppe fra Lingvistik på Aarhus Universitet har igennem mange år arbejdet med talesprogsdata og undersøgt talesprogets grammatik, og de vil i fire små artikler på Sprogmuseet.dk præsentere nogle af deres resultater.

I præsentationen af artikelserien hedder det: "Vores erfaring er at der findes masser af talesprogsgrammatik som man kun kan opdage ved at lytte til og kigge på udskrifter af autentisk dagligdags talesprog. Det har vi gjort i et projekt på Lingvistik på Aarhus Universitet. (...) I fire små artikler, fremstillet specielt til Sprogmuseet.dk, fortæller vi om vores foreløbige resultater. Nogle af dem vil bekræfte hvad den opvakte bruger af Sprogmuseet.dk havde en anelse om i forvejen, andre er nok mere overraskende eller tankevækkende."

Der er indtil videre kommet tre artikler i serien.

  1. "Øh - den lille lyd vi alle kender"
  2. "Hva'ffornoed? Om ordet "hvad" i dansk talesprog"
  3. "Ole kom for sent, fordi..."