Du er her: Forside Nyheder Ansigtsløft til Danmarks vigtigste sprogsite, sproget.dk

Ansigtsløft til Danmarks vigtigste sprogsite, sproget.dk

Når de 10.000 daglige besøgende på sproget.dk fra i dag går ind på siden, vil de møde et nyt og mere brugervenligt design med mange flere billeder og en ny og bedre præsentation af det omfattende materiale om dansk sprog siden byder på.

18/04 2012

Når de 10.000 daglige besøgende på sproget.dk fra i dag går ind på siden, vil de møde et nyt og mere brugervenligt design med mange flere billeder og en ny og bedre præsentation af det omfattende materiale om dansk sprog siden byder på.

Sproget.dk giver svar på stort set alt hvad man kan ønske sig at vide om det danske sprog fra stave- og tegnsætningsdetaljer til ordenes udviklingshistorie. En ny struktur og et mere indbydende og tidssvarende design skal lokke mange flere besøgende indenfor. 

– Vi er rigtig glade for vores 10.000 daglige gæster, men vi vil gerne have mange flere, udtaler Ida Elisabeth Mørch, en af de to hovedansvarlige for siden. – Viden om sprog er jo en helt grundlæggende ting for alle aldre, både som leg og stavning og som identitetsdannelse, kulturforståelse og selvfølgelig kommunikation mellem mennesker. Så derfor har vi nu arbejdet intenst med at opgradere både design, struktur og præsentation, så mange flere brugere kan få glæde af al denne gratis viden. 

Ønske om mange flere gæster fra uddannelsesinstitutionerne

Målet for Dansk Sprognævn og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, som står bag sproget.dk, er at det daglige besøgstal vokser til mindst det dobbelte inden for et par år, og at endnu flere finder frem til sitets kroge og afkroge, hvor man kan læse om chatsprog, om hvor stort et ordforråd vi hver især har, om bandeord, dialekter og ungdomssprog, om ord der er udgået af sproget, om nye ord der er kommet til, og om hvordan æ, ø og å fandt vej ind i det danske skriftsprog.

– Vi arbejder på at alle uddannelsesinstitutioner og deres elever og studerende har sproget.dk som en naturlig kilde til viden om sprog, supplerer Laurids Kristian Fahl.

Hvad går de besøgende efter?

Mange besøgende på siden går på opslagsjagt i den fælles ordbogsbase, hvor man med ét klik kan lave en samlet søgning i de store danske ordbogsresurser, dvs. Retskrivningsordbogen, Den Danske Ordbog, KorpusDK, Ordbog over det danske Sprog, Nye ord i dansk, m.fl.

Top-10 over opslag den seneste måned ser fx sådan ud:

  1. afsted
  2. komma
  3. balle
  4. af sted
  5. katastrofe
  6. velkommen
  7. indenfor
  8. ære
  9. seremoni
  10. bindestreg

Luderkoldt vand og gule og grønne skove

Andre er på jagt i "Råd og regler", temaer, ordlister og nyheder. Og andre igen bruger tid til at gå på opdagelse i "Leg og lær", hvor man fx finder sproglige smuttere som: "Han måtte gå for luderkoldt vand" eller "Hun lovede mig gule og grønne skove". Dem kan man så sende til sine venner med et link til en forklaring på hvad talemåden 'rigtigt' hedder.

Hvor mange ord kan vi? Og hvilke ord bruges mest?

Klikker man sig ind på sitets videoklip, kan man bl.a. høre om hvorfor det er svært at tælle vores ordforråd, men at et forsigtigt bud er at:
-    voksne har et ordforråd på 50.000-70.000 ord
-    børn i første klasse har et ordforråd på 5.000-10.000 ord.

En anden sjov oplysning er oversigten over de mest brugte ord i danske aviser, ugeblade og fagblade. Det drejer sig om 10 småord: ”I, og, at, af, er, en, til, det, for, der”.

Og så er der generationernes og bandeordenes top-3:

Unges top-3 Midaldrendes top-3 Ældres top-3
1. sgu 1. sgu 1. gud, du godeste, gudskelov og herregud
2. skide, ikke en skid 2. gud, du godeste, gudskelov 2. søreme, for søren og hvad/hvor søren
3. fandeme, hvor/hvordan fanden 3. søreme, for søren, hvad søren og sørens 3. sgu

Fakta

Hjemmesiden sproget.dk er resultatet af et samarbejde mellem Kulturministeriets institutioner for sprog og litteratur, Dansk Sprognævn og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Siden blev lanceret i Kulturministeriet i oktober 2007 og har siden haft et stigende antal brugere. I dag besøges siden af ca. 10.000 brugere om dagen.

Se hvordan du kan kontakte redaktionen under kontakt.