Engelsk har gjort sit indtog på uddannelsesinstitutioner i Norden, og hvis landenes egne sprog ikke skal forsvinde, må der indføres en sprogpolitik på universiteterne, mener ekspertgruppen.
Studerende uddannes i dag til et internationalt marked. Dog er det vigtigt at den viden som de studerende og færdiguddannede opnår, også formidles på det lokale sprog. Dette styrker blandt andet den demokratiske debat i det pågældende samfund.
Direktør for Dansk Sprognævn, Sabine Kirchmeier, udtaler i denne forbindelse:
“Borgere vil have sværere ved at forstå ny viden, hvis den ikke formidles på lokalt sprog, og forskere vil miste lokale sprogkompetencer. Det første, der forsvinder, når man er ved at miste et sprog, er dannelsen af nye fagudtryk. Derfor skal forskningsartikler også udgives på lokalt sprog. Det vil tvinge forskerne til at udvikle nye udtryk på det lokale sprog.”
Rektor på Roskilde Universitet, Hanne Leth Andersen, bakker op om anbefalingerne:
“Jeg går ind for, at man indfører mere moderne og fleksibel sprogforståelse i lovgivningen, så man kan supplere de engelsksprogede uddannelser med andre sprog – og som minimum med dansk.”
Læs mere i artiklen “Eksperter advarer: Universiteterne må ikke glemme at tale dansk i deres iver efter at undervise på engelsk” på Politikens hjemmeside.