Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: samspil

Mente du: damspil

Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro
samspil sb., -let, samspil, -lene (det at virke sammen; vekselvirkning), i sms. samspils-, fx samspilsmønster (jf. sammenspil)

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

samspil substantiv, intetkøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -let, -, -lene [ˈsɑmˌsbel] 1 gensidig påvirkning mellem flere indbyrdes afhængige størrelser, fx sammenhørende dele eller samarbejdende personer sjældent sammenspil interaktion | vekselvirkning 2 den måde hvorpå en gruppe af skuespillere, musikere eller sportsfolk spiller sammen med hinanden, især når det er effektivt og danner en harmonisk helhed sammenspil samspille verbum (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -r, -de, -t [ˈsɑmˌsbelˀə] 1 fungere sammen i et system hvor delene gensidigt påvirker hinanden spille sammen 1.a = sammenspille

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Samspil Skriftsprog eller litterært påvirket talesprog Sam-spil, et. (jf. Sammenspil) det at spille sammen, udføre et spil i samvirken med andre spillende. Spil er umuligt uden som Led i Samspil. Bang.(Teater-Bogen.1901.29). NatTid.12/31929.M.14.sp.3.   billedl.: det at staa i indbyrdes kontakt, sammenhæng, afhængighed af hinanden; især om kræfters indgriben i hinanden og samvirken. (der kan i malerkunsten)

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Svar fra sprognævnet

vind-vind-
I bøger om ledelse støder jeg ofte på ordet vind/vind-situation. Altså det at begge parter i en sag får noget ud af det. Hvordan er det mest hensigtsmæssigt at ...

SprogbrevetDR

Det underforståede
af Jørn Lund, januar 1987
Sprogprisen
af Jørn Lund, oktober 1990
Ved sprogets grænser
af Erik Hansen & Jørn Lund, december 1994
REDAKTIONELT
af Erik Hansen, august 1995
Sprogprisen
af Jørn Lund, november 1989

Temaer

Leg og lær

Ordmuseum

Sjældne ord
Ordene på denne side optræder i Den Danske Ordbog (2003-05) med den redaktionelle forkortelse (sj.), der angiver at ordet (eller betydningen) nok er i brug, ...

Nyheder

Nyheder

Sådan taler vi dansk
Ph.d.-forsvar om intonation og rytme i dansk talesprog.
Tøndering
Workshop om samspillet mellem andetsprogsforskning og forskning i udviklingen af kontaktsprog
Workshoppen afholdes lørdag den 18. december på Aarhus Universitet.
Indlæg om tosprogede elevers danskkundskaber
Helge Christiansen giver sit bud på hvorfor tosprogede elever klarer sig dårligt i undersøgelser.
Voksende interesse for udråbsord i dansk sprogvidenskab
Udråbsord fylder mere og mere i den digitale skrift på sociale medier. Det skaber interesse for udråbsord i dansk sprogvidenskab, skriver Politiken.
Konference om sproglig kodning af rum og landskab
Lingvistkredsen og Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab (INSS) ved Københavns Universitet inviterer til konference.
Ordfrekvenser og udtalevariation
Fredag den 13. juni holder Nicolai Pharao fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet, foredrag om samspillet mellem ords ...
Seminar på Center for Børnesprog
Center for Børnesprog afholder tirsdag d. 26. april et seminar om sproglig udvikling, fonologi og kognition.
Ph.d.-forsvar på KU
Fredag d. 1. marts 2013 forsvarer Line Burholt Kristensen sin ph.d.-afhandling.
Hvad er cultural fluency, og hvad kan vi bruge det til?
Mandag d. 11. marts 2013 holder Marta Kirilova oplæg på Københavns Universitet om samspillet mellem sprog, kultur og ideologi.