Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: rigsdag

Mente du: tirsdag| rigsråd

Ordbøger

Retskrivningsordbogen

rigsdag sb., -en, -e, -ene (parlament), i sms. rigsdags-, fx rigsdagsmand; den svenske rigsdag

Den Danske Ordbog

rigsdag substantiv, fælleskøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -en [ˈʁiːsˌdæˀ] eller [ˈʁisˌdæˀ] dannet efter tysk Reichstag folkevalgt forsamling der udgør et lands øverste lovgivende magt • især om udenlandske eller historiske forhold • betegnelsen blev brugt i Danmark om Landstinget og Folketinget under ét indtil 1953, hvor Landstinget blev afskaffet parlament polsk rigsdag overført uroligt og forvirrende møde hvor det ikke lykkes at få taget nogen beslutninger; uenig, larmende forsamling

Ordbog over det danske Sprog

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Rigsdag  Rigs-dag, en. (ænyd. d. s.; til dels efter ty. reichstag; om 2. led se Dag 5) sammenkomst ell. forsamling af et riges repræsentanter, som fører forhandlinger, tager beslutning om rigets sager; parlament; m. h. t. ældre da. forhold før 1660 navnlig om stændermøderne (spec. møderne i Kbh. 1536 og 1660); nu især om et lands nationalrepræsentation, der har den lovgivende magt (spec. om de tyske og nordiske parlamenter); i Danmark fra 1849 om den repræsentative, lovgivende forsamling, bestaaende af folketing og landsting. (ofte efter præp.

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Svar fra sprognævnet

på grund af at og fordi at
Kan I ikke afgøre en dyst mellem min far og mig? Min far mener at man sagtens kan sige på grund af at, men jeg mener nu at det er lige så galt som at sige ...

SprogbrevetDR

Kort
af Jørn Lund, december 1990

Sprogligt – Politikens sprogklumme

Kartoffelferie
af Kjeld Kristensen, Politiken, 14. oktober 2006

Temaer

Leg og lær