Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: pastorat

Mente du: pastoral

Ordbøger

Retskrivningsordbogen

pastorat sb., -et, -er, -erne (præsteembede; område som en præst har ansvaret for)

Den Danske Ordbog

pastorat substantiv, intetkøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -et, -er, -erne [pasdoˈʁɑˀd] fra middelalderlatin pastoratus, afledt af pastor 1 det sogn eller de sogne der hører under et præsteembede 2 embede som præst ved en kirke

Dansk Synonymordbog


  • pastorat: præstekald, sogn, præstegæld

Ordbog over det danske Sprog

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Pastorat Pastorat, et. flt. -er. (fra mlat. pastoratus; til Pastor; emb., kirk.) præstekald ell. det (de) dertil svarende sogn(e). vAph.(1759). (han) var Præst til Ullits, Føulum og Svingelbjerg . . Herremanden (frarev) egenmægtig det benævnte Pastorat Svingelberg Sogn.Blich. (1920).XXVII.82 (jf. smst.XXII.255).

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Temaer

Leg og lær

Ordmuseum

Gammeldags sprog
Ordene på denne side optræder i Den Danske Ordbog (2003-05) med den redaktionelle forkortelse (gl.), der angiver at ordet anses for at være gammeldags sprog