Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: neger

Mente du: negere| eger

Ordbøger

Retskrivningsordbogen

neger sb., -en, neg(e)re, -ne el. negrene

Den Danske Ordbog

neger substantiv, fælleskøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -en, negre eller -e, negrene eller -ne [ˈneːjʌ] via tysk og fransk fra spansk og portugisisk negro 'sort, neger', af det latinske adjektiv niger 'sort' 1 person som tilhører en gruppe mennesker oprindeligt hjemmehørende i Afrika, og som bl.a. er karakteriseret ved meget mørk hud og mørkt, kruset hår – oftest nedsættende mere neutralt sort | meget nedsættende nigger 2 person som skriver anonymt for en anden person der tager æren for det skrevne – uformelt ghostwriter 3 person der udfører underordnet, groft arbejde som medhjælper for en anden – uformelt negere verbum (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -r, -de, -t [neˈgeˀʌ] via tysk negieren fra latin negare 'nægte' 1 benægte eksistensen af; afvise berettigelsen af 1.a indtage det stik modsatte synspunkt 2 tilføje en nægtelse til et udsagn og derved give det den modsatte værdi 3 ophæve eller neutralisere virkningen af

Dansk Synonymordbog


  • neger: mor, morian, nigger, sort; oversætter, anonym medhjælper

Ordbog over det danske Sprog

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Neger,1 I. Neger, en. ( Negre. LTid.1736.205.317.  Negro. jf. Negrohytterne. Reiser.III.449. flt. -s: Robinson.I.37.42. – nedsæt. (efter eng. nigger) Nigger JakHans.U.139. Rørd.TA.15. OscJens.IN.4). flt. negre ell. negere (LTid.1726.384. Mall.SgH.44. Hauch. III.356. Brandes.II.521. Buchh.UH.184) ell. (vel især til ent.
Neger,2 II. Neger, en. flt. -e. (afl. af nege; jf. Opneger; dial.) person, der neger (1). AarbFrborg.1918.158. NordsjællF.V.34.

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

SprogbrevetDR

Negre og sorte
af Erik Hansen, juni 1987
Kort
af Erik Hansen & Jørn Lund, juni 1995
Udtale
af Erik Hansen, marts 1986
Følsomme ord
af Jørn Lund, oktober 1988
Kort
af Jørn Lund, november 1988
Udtale
af Jørn Lund, december 1989

Sprogligt – Politikens sprogklumme

Spanier, spaniol, spaniak
af Henrik Andersson, Politiken, 2. juni 2007
Den skarpeste kniv i skuffen
af Lars Trap-Jensen, Politiken, 10. februar 2007

Sproget – Jyllands-Postens sprogklumme

Stærke og svage
af informationsmedarbejder Jørgen Nørby Jensen, Jyllands-Posten, 19. maj 2009

Temaer

Nye ord

Hvorfor får vi nye ord?
En af de mest oplagte grunde til at der kommer nye ord, er at der opstår og fremkommer nye genstande og fænomener som vi skal tale om, og som vi derfor må ...

Udtale

Lars Brink — Hvordan og hvorfor udvikler udtalen sig?
Artiklen "Hvordan og hvorfor udvikler udtalen sig" er en del af temaet om udtale.

Leg og lær

Ordmuseum

Ord der allerede var gamle i gamle dage
Ord der ikke har været brugt i rigtig lang tid
Landbrugssprog
Ordene på denne side optræder i Ordbog over det danske Sprog (1918-56) med den redaktionelle forkortelse (landbr.), der angiver at ordet har været brugt ...
Sjældne ord
Ordene på denne side optræder i Den Danske Ordbog (2003-05) med den redaktionelle forkortelse (sj.), der angiver at ordet (eller betydningen) nok er i brug, ...

Nyheder

Nyheder

Hvorfor må man ikke sige neger?
'Spørg Videnskaben' på videnskab.dk har bedt forskere om et svar på spørgsmålet om hvorfor man egentlig ikke må sige neger mere?
Debat om "Kultur med kulør"
20. september kl. 16 afholder Museum Amager et debatarrangement, hvor bl.a. Jørn Lund deltager med synspunkter på begreber som "neger" og "afroamerikaner".
Er Pippis far sydhavskonge?
Gør politisk korrekt sprogbrug overhovedet nogen forskel?