Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: narkotikum

Mente du: narkotika
Mangler du et ord i vores ordbøger? Send os et ord.

Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro
narkotikum sb., -met, narkotika, narkotikaene

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

narkotikum substantiv, intetkøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -met, narkotika, narkotikaene [nɑˈkoˀtikɔm] • pluralis: [-tika] via latin fra græsk narkotikos, af narkosis, af narke 'stivnen, lammelse, bedøvelse' 1 bedøvende, smertestillende eller euforiserende stof der ved misbrug medfører fysisk og psykisk afhængighed • fx heroin, lsd og hash kortform narko | jargon dope junk 1.a et enkelt sådant stof 1.b overført person, fænomen, sanseindtryk m.m. som har beroligende eller stimulerende virkning, og som er vanskelig at undvære 2 apotek lægemiddel med smertestillende eller bedøvende virkning hård narkotika narkotika af den mest vanedannende og skadelige slags • fx heroin og kokain – kendt fra 1967 uformelt junk

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Narkotikum, et. flt. Narkotika (s.d. S). (fra senlat. narcoticum, af gr. narkōtikós, se narkotisk)
smertestillende og euforiserende middel. Meyer.1(1837).363. Tobak er Nydelsesmiddel, men dens vigtigste Anvendelse sker som Narkotikum under Medicinmandens Aandeseancer. NationalmusA.1956.45. billedl.: Praktisk talt alle vore Selvhævdelsesillusioner har faaet Lov til at eksistere, ja er endog blevet opmuntret, som var de noget de fremmede Myndigheder velbehageligt, et Narkotikum, vi indgiver os selv.

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Temaer

Leg og lær