Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: narkotika

Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

narkotikum substantiv, intetkøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -met, narkotika, narkotikaene [nɑˈkoˀtikɔm] • pluralis: [-tika] via latin fra græsk narkotikos, af narkosis, af narke 'stivnen, lammelse, bedøvelse' 1 bedøvende, smertestillende eller euforiserende stof der ved misbrug medfører fysisk og psykisk afhængighed • fx heroin, lsd og hash kortform narko | jargon dope junk 1.a et enkelt sådant stof 1.b overført person, fænomen, sanseindtryk m.m. som har beroligende eller stimulerende virkning, og som er vanskelig at undvære 2 apotek lægemiddel med smertestillende eller bedøvende virkning hård narkotika narkotika af den mest vanedannende og skadelige slags • fx heroin og kokain – kendt fra 1967 uformelt junk

Dansk Synonymordbog

Læs mere om ordbogen: Det du søger i
  • narkotika: euforiserende stoffer, stupefacientia, hårde stoffer, drugs, stof, syre, junk

Nye ord i dansk Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/noid
  • hård narkotika hård narkotika sbforb. (1967)
  • narkotika narkotika

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Narkotikum, et. flt. Narkotika (s.d. S). (fra senlat. narcoticum, af gr. narkōtikós, se narkotisk)
smertestillende og euforiserende middel. Meyer.1(1837).363. Tobak er Nydelsesmiddel, men dens vigtigste Anvendelse sker som Narkotikum under Medicinmandens Aandeseancer. NationalmusA.1956.45. billedl.: Praktisk talt alle vore Selvhævdelsesillusioner har faaet Lov til at eksistere, ja er endog blevet opmuntret, som var de noget de fremmede Myndigheder velbehageligt, et Narkotikum, vi indgiver os selv.

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Svar fra sprognævnet

kold tyrker
Vi vil gerne have jeres hjælp omkring udtrykket en kold tyrker. Hvorfra stammer udtrykket? Har det andre betydninger end den gængse? Kan man bruge udtrykket i ...

SprogbrevetDR

Klicheer
af Jørn Lund, oktober 1994
Kort
af Erik Hansen, april 1988

Sproget – Jyllands-Postens sprogklumme

Hvad blev der af "r"?
af tidligere formand for Dansk Sprognævn Niels Davidsen-Nielsen, Jyllands-Posten, 18. november 2008

Temaer

Leg og lær