Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: nåleøje


Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro
leøje sb., -t, -r, -rne

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

nåleøje substantiv, intetkøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -t, -r, -rne [ˈnɔːlə-] 1 den lille åbning i en nåls ene ende som tråden føres ind gennem 1.a overført snævert sted som kun med besvær kan passeres 1.b overført store krav som vanskeligt kan opfyldes det er lettere for en kamel at komme igennem et nåleøje end for en rig at komme ind i Guds rige 1 talemåde bruges for at udtrykke hvor svært det er for mennesket at give afkald på materielle goder til fordel for åndelige værdier 1.a bruges for at udtrykke at noget er meget vanskeligt eller næsten umuligt nåleøje slippe/komme gennem nåleøjet overført opnå eller blive godkendt til noget eftertragtet eller sjældent efter at have gennemgået en kvalitativ vurdering

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Naaleøje Naale-øje, et. (nu næppe br. Naal-). flt. -r (Saaby.7 Feilb.) ell.  -n (Moth.1N17). (ænyd. naal(e)øye, nolsøye, glda. nalæ øghe (Postil.9), oldn. nálarauga) det hul i (den spidsen modsatte ende af) en (sy)naal, hvorigennem traaden trækkes. Moth. N23. *Til paa Skrædderbord | At faae Traad i Naaleøie | Var hans

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Temaer

Leg og lær

Nyheder

Nyheder

Sæt ikke dit lys under en skæppe, skil fårene fra bukkene, og håb på at slippe gennem nåleøjet!
Oxana Sten forsvarer d. 11. feb. 2011 sin Ph.d.-afhandling om idiomer af bibelsk oprindelse i moderne russisk og dansk avissprog.