Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: lazaret

Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro
lazaret sb., -tet, -ter, -terne (felthospital)

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

lazaret substantiv, intetkøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -tet, -ter, -terne [lasɑˈʁad] fra italiensk lazzaretto, afledt af lazzaro 'syg, fattig person', af det bibelske personnavn Lazarus, en fattig mand omtalt i Det Nye Testamente midlertidigt behandlingssted for syge og sårede, typisk oprettet i en krigszone

Dansk Synonymordbog

Læs mere om ordbogen: Det du søger i
  • lazaret: felthospital, militærsygehus, infirmeri, kvæsthus

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Lazaret Lazaret, et. flt. -ter. (sv., no. lasarett, ty. lazarett, fr. lazaret osv.; fra ital. lazzaretto (lazzeretto); maaske egl. sa. ord som Nazareth (i Isola di Santa Maria di Nazareth, tidligere navn paa en ø ved Venezia m. karantæneanstalt for pestbefængte), omdannet ved folkeetymologisk tilknytning til Lazarus;

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Svar fra sprognævnet

ordet evakuere
Kan man bruge ordet evakuere både om at evakuere bygninger i betydningen 'at tømme' og om at evakuere mennesker i betydningen 'at flytte/at fjerne' ?

Temaer

Leg og lær