Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: fusker

Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro
fusker sb., -en, -e, -ne

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

fusker substantiv, fælleskøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -en, -e, -ne [ˈfusgʌ] 1 person der svindler svindler 2 person der udfører et stykke arbejde sjusket eller klodset, typisk fordi han eller hun ikke har forstand på det 3 håndværker der udfører sort arbejde i sin fritid fuske verbum (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -r, -de, -t [ˈfusgə] fra tysk pfuschen, afledt af udråbsordet pfusch om lyden af en raket 1 lave svindel 2 arbejde med noget som man ikke har forstand på eller ikke er særlig god til 3 udføre privat arbejde i arbejdstiden eller uden arbejdsgiverens vidende, typisk ved at bruge arbejdspladsens redskaber, materialer m.m.

Dansk Synonymordbog

Læs mere om ordbogen: Det du søger i
  • fusker: klamphugger, bønhas, amatør, dilettant

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Fusker Fusker, en. (() Fuskere. Gram. Breve.178. Esp.86). flt. -e. (ænyd. fusker(e); efter ty. pfuscher; afl. af fuske) 1) (i haandværker-spr.) til fuske 1: person (svend, lærling), som i smug udfører arbejde, der tilkommer lavsmestre; bønhas. Reskr.17/111708. Verten: “jeg har Frihed af Øvrigheden, at bruge min Proffession.” – Herren: “Det er meere end jeg kunde have troet.” – Verten: “Meener da Herren, at jeg er en Fusker?”

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Svar fra sprognævnet

skomagerpot
Jeg spiller billard og undrer mig over hvor udtrykket skomagerpot stammer fra. Umiddelbart har skomagere og billard jo ikke meget med hinanden at gøre. Jeg har ...
ordene hustler og hustle
Hvad betyder hustler (og hustle)? Har det noget med kriminelle handlinger at gøre?

Temaer

Leg og lær