Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: duks

Mente du: dusk| dus| fuks| buks | se flere forslag | juks

Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro
duks sb., -en, -e, -ene, i sms. dukse-, fx duksedreng

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

duks substantiv, fælleskøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -en, -e, -ene [ˈdɔgs] fra latin dux 'fører', af ducere 'føre, lede' 1 den elev i en skoleklasse som læreren opfattede som den dygtigste • sad på den forreste plads i klassen fuks 1.a elev i en klasse som, i en periode, har praktiske opgaver i forbindelse med undervisningen, fx at rydde op og tørre tavlen ren ordensduks 1.b sport idrætsudøver eller sportshold der aktuelt indtager førstepladsen i en turnering, gruppe el.lign. 1.c overført nogen eller noget der i særlig grad udmærker sig, og som er bedre end konkurrenterne på et bestemt område

Dansk Synonymordbog

Læs mere om ordbogen: Det du søger i
  • duks: duksedreng, ug-dreng, stræber; mors dreng

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Duks,1 I. Duks, en. flt. -e. (fra lat. dux, fører; jf. Doge, Dukat; skol.)  den dygtigste elev i en klasse; nummer ét. PAHeib. Sk.III.394. Dux (nu alm.: duksen, klassens duks olgn.) var efter sin Sædvane ikke paa Skolen, og mældtes syg.Rahb.E.I.120. jeg (var) i nogle Maaneder . . Dux i min Klasse.Hauch.MfB.194.
Duks,2 II. Duks, en. flt. -e. (af uvis oprindelse; fagl.) fast, vandret bom, hvorpaa bomuldsgarn afvrides før farvningen. Lundb. OrdbS.
Duks,3  III. Duks, en. (rimeligvis besl. m. ty. ducks, slag, hug; jf. dukse)  hammer, hvormed brosten afkantes. Priskurant.(1910). OrdbS.art hammer. Vej-Staabi.(1924).30. Arbejdsmand (N.N.) , til hvem han solgte Stenhammeren .. har ladet den forandre til en “Duks” (Flækhammer). politirapport 1936.(OrdbS).

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Temaer

Leg og lær

Ordmuseum

Skolesprog
Ordene på denne side optræder i Ordbog over det danske Sprog (1918-56) med den redaktionelle forkortelse (skol.), der angiver at ordet har været brugt indenfor ...