Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: dirke

Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro
dirke vb., -r, -de, -t; dirke døren op

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

dirke verbum (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -r, -de, -t [ˈdiɐ̯gə] åbne ved hjælp af en dirk dirk substantiv, fælleskøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -en, -e, -ene [ˈdiɐ̯g] fra middelnedertysk diderik, oprindelig mandsnavnet Didrik, tyvesprogets ord for redskabet tynd stålstang med hage eller øje som man anvender til at åbne låse med når nøglen mangler

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
dirke,1  I. dirke, v. -ede. (fra nt. dirken; af I. Dirk) aabne (laas olgn.) v. hj. af en dirk. Moth.D79. De have leedet efter Nøgle, søgt at dirke alle Laase.Holb. MTkr.64. *hver Laas var stærk og god | Og ikke let sig dirke lod.Winth.II.121. Recke.SB.64.    nu især i forb. dirke op: (herrerne) regner saa nøye, at en stakkels Tienner tar en Dalers Penge af en rig Herres Lomme, og dirker en lumpen Koffert op iblant.
dirke,2 II. dirke, v. -ede. (af II. Dirk) sømandsudtryk løfte enden af en bom v. hj. af en bomdirk; kun i forb. dirke op: SøLex.(1808). 38. Funch.MarO.II.27. Scheller.MarO.210.

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Temaer

Leg og lær

Nyheder

Nyheder

Ny bog om sproget på sociale medier
Bogen "Sociale medier og sprog" beskriver bl.a. dialektbrug på sociale medier, sorgbearbejdelse på Facebook, unges digitale tekster og sygdom på nettet.