Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: diktator

Mente du: diktatur

Ordbøger

Retskrivningsordbogen

diktator sb., -en, -er, -erne

Den Danske Ordbog

diktator substantiv, fælleskøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -en, -er, -erne [digˈtæːtʌ] • pluralis: [-taˈtoːʌ] afledt af latin dictare 'byde, befale', af dicere 'sige' 1 øverste magthaver i en stat med diktatur som politisk styreform tyran 1.a overført person som til stadighed egenrådigt tvinger sin egen vilje igennem tyran 2 politik person som i den ældste romerske republik i særlige situationer som fx krig blev udpeget som midlertidig leder med uindskrænkede magtbeføjelser

Dansk Synonymordbog


  • diktator: se herre, se tyran

Ordbog over det danske Sprog

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Diktator  Skriftsprog eller litterært påvirket talesprog Diktator, en. flt. -er (af lat. dictator, den som befaler, jf. diktere 2) den, der (for begrænset tid) har uindskrænket magt (i en stat, et samfund olgn.). *Det er en Dom af en lille Diktator (dvs.: Thiers), | En Mand, som skrev de stores Historie.Drachm.I.116.Tysklands Diktator kaldte man ham (dvs.: general Ludendorff) længe.Pol.27/101918.7.sp.3.(spec.) benævnelse paa en romersk embedsmand, i hvis haand den højeste udøvende myndighed (midlertidigt) lagdes. JBaden.FrO. FolkHist. II.79.

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

SprogbrevetDR

Udtale
af Erik Hansen, maj 1986
Kort
af Erik Hansen, marts 1987

Temaer

Leg og lær