Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: dæmper

Mente du: dæmpe| damper| dumper| kæmper

Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro
dæmper sb., -en, -e, -ne; lægge en dæmper på noget

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

dæmper substantiv, fælleskøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -en, -e, -ne [ˈdεmbʌ] anordning der dæmper et musikinstruments lydstyrke sordin lægge en dæmper på overført gøre svagere med hensyn til styrke eller intensitet; mindske nogens muligheder for at udfolde sig dæmpe (ned) | nedtone dæmpe verbum (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -r, -de, -t [ˈdεmbə] fra middelnedertysk dempen, oprindelig betydning 'få til at dampe (og derved kvæle ilden)' 1 få nogen til at slappe af eller være mere stille; mindske eller forhindre følelsesudbrud dysse ned | lægge en dæmper på 1.a gøre svagere i styrke eller intensitet • ofte med hensyn til lyd, lys eller farve sænke 1.b mindske; svække; mildne – kendt fra 1963 lægge en dæmper på | nedtone 1.c fysik få lydbølger eller en anden form for svingninger til gradvis at dø ud pga. gnidningsmodstanden dæmpe sig 1 opføre sig eller tale mere stille og behersket 2 blive svagere i styrke

Dansk Synonymordbog

Læs mere om ordbogen: Det du søger i
  • dæmper: sordin

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Dæmper Dæmper, en. flt. -e. til dæmpe; især: 1) (nu næppe br.) til dæmpe 2: person, som hjælper med til at slukke en ildebrand olgn. Af Mangel paa Dæmpere tog Ilden Overhaand.VSO.   (jf. bet. 3.2) billedl.: (der er mange) som møde med Uvilje imod Værket (dvs.: et skuespil) . . Men da har man Venner; de forstaa at fare om som Dæmpere, som Slukkere.

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Retskrivningsregler

§ 54. Udråbstegn
De gældende retskrivningsregler (2012) om udråbstegn

Artikler mv.

Spørgsmål og svar fra ordnet.dk

Ikke gøre dagens (gode) gerning
Hvad er den korrekte form af udtrykket "ikke gøre dagens (gode) gerning"?

Sprogligt – Politikens sprogklumme

Påskens ord
af Lars Trap-Jensen, Politiken, 19. marts 2008
At være lidt dussemant
af Henrik Lorentzen, Politiken, 12. maj 2007

Temaer

Leg og lær

Ordmuseum

Ord der allerede var gamle i gamle dage
Ord der ikke har været brugt i rigtig lang tid
Sjældne ord
Ordene på denne side optræder i Den Danske Ordbog (2003-05) med den redaktionelle forkortelse (sj.), der angiver at ordet (eller betydningen) nok er i brug, ...