Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: bumse

Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro
bumse vb., -r, -de, -t (bumpe)

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

bumse verbum (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -r, -de, -t [ˈbɔmsə] 1 = bumpesjældent

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Bumse,1  I. Bumse, en. flt. -r. (vist af Filipens m. tilknytning til bumset; jf. Filibums for Filipens; spøg. ell. barnespr.) d. s. s. Filipens. *fri for Overgangens Bumser, Vorter.Marton.HB.171.(ogs. Bums). *Bumser | og Skønhedsfejl. OveAbildgaard.Uglegylp.(1946).45. Filipenser hedder filibumser (av filipens og bums, der har samme betydning).
bumse,2  II. bumse, v. -ede. (af I. Bums; jf. ty. bumsen; dagl.) falde m. et bump; falde ell. støde klodset mod noget. Efter at være stødt mod Bordet i Spisestuen, bumsede han (dvs.: en beruset) imod Dagligstuedøren.CBernh.XI.128. Rich.II.372. *Skarnbassen bumser med Smæld mod hans Nakke.Aakj.RS.44.
III. bumse, v. (til III.Bums S ell. sa. ord som II.bumse ?; sj. efter 1945)
køre på stop; blaffe (S). (flere seminarister) har betroet mig, at de altid “bomsede” d.v.s. standsede Bilister og kom op at køre med de mest menneskevenlige af dem, naar de skulde hjem paa Ferie (osv.). TageHeft.Da.Sæder og Skikke.II.(1943).386.

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Sproget – Jyllands-Postens sprogklumme

Afdankede sutter
af forsker Margrethe Heidemann Andersen, Jyllands-Posten, 21. april 2009

Temaer

Leg og lær

Ordmuseum

Sjældne ord
Ordene på denne side optræder i Den Danske Ordbog (2003-05) med den redaktionelle forkortelse (sj.), der angiver at ordet (eller betydningen) nok er i brug, ...