Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: avind

Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro
avind sb. (fk.) (ÆLDRE misundelse; nag)

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

avind substantiv, fælleskøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) [ˈæːˌvenˀ] norrønt öfund; egentlig 'det at modelske', dvs. 'had', af af og afledning af unde 'elske' følelse af bitterhed, ærgrelse og afmagt, fremkaldt af en andens materielle ejendom, egenskaber, succes eller held – gammeldags misundelse

Dansk Synonymordbog

Læs mere om ordbogen: Det du søger i
  • avind: misundelse, iversyge, nid, nag, had, fjendskab, skinsyge, jalousi

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Avind Avind, en. àvind. Høysg.Anh.36. kun i ubest. f. ent. (æda. auænd, afund, oldn. ǫfund, jf. (m. anden afledning) oht. abunst; smsat. af af og et af unde afl. subst.; jf. I. Ast, Gunst, Yndest samt Afgunst; nu kun bibl. samt undertiden i poet. ell. højtid. spr.) 1) misundelse; nid. de Ypperste-Præster havde overantvordet ham af Avind.

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Temaer

Leg og lær

Ordmuseum

Ord der allerede var gamle i gamle dage
Ord der ikke har været brugt i rigtig lang tid
Gammeldags sprog
Ordene på denne side optræder i Den Danske Ordbog (2003-05) med den redaktionelle forkortelse (gl.), der angiver at ordet anses for at være gammeldags sprog