Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: alting

Mente du: alsing

Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro
1. alting sb., -et, alting, -ene (Islands parlament) (som proprium Altinget), i sms. altings-, fx altingsmedlem
2. alting pron.; alting og ingenting; hvorom alting er

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

alting1 substantiv, intetkøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -et, -, -ene [ˈalˌtenˀ] efter norrønt og islandsk alþingi folkevalgt forsamling der udgør den lovgivende magt i Island • har eksistereret i forskellige former og med forskellige magtbeføjelser siden ca. 930 alting2 pronomen (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) [ˈalˀˌteŋˀ] eller [ˈalˀteŋ] efter middelnedertysk al dink 'alle ting' 1 alle ting betragtet under ét alt (sammen) | det hele ingenting 1.a alt hvad der er af betydning eller relevans i en bestemt sammenhæng for lidt og for meget fordærver alting talemåde man bør ikke overdrive eller gå til yderligheder alt med måde hvorom alting/alt er uanset hvordan det nu forholder sig; for at komme tilbage til hovedsagen når enden er god, er alting godt talemåde en lykkelig slutning på et forløb overskygger de evt. negative sider der måtte have været undervejs og alting og andre ting der har forbindelse med det omtalte, men ikke præciseres nærmere og så videre så hører alting op så er alt da helt håbløst; så er al fornuft og rimelighed udelukket

Dansk Synonymordbog

Læs mere om ordbogen: Det du søger i
  • alting: alt, alt muligt, både det ene og det andet

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Alting,1 I. Alting, et. (efter isl. oldn. alþingi) Islands lovgivende (i ældre tider ogsaa dømmende) folkeforsamling ell. -repræsentation. det store og almindelige Ting kaldet Alting. Holb.DNB.670. I alle Anliggender, der . . ere særlige for Island, har Landet sin egen Lovgivning og Forvaltning, saaledes at den lovgivende Magt er hos Kongen og Althinget i Forening.
alting,2   II. alting, pron. Høysg.Anh. 33. (glda. al ting (Kalk.IV.391), flt. ntr. “alle ting”, laant fra mnt. al dink) det i talespr. alm. udtr. for alt (se II. al 3, især 3.1). Abba Fader! Alting er dig muligt. Marc.14.36. *Han skabte alt saa viselig, | Vil alting vel udføre. SalmHus.3.1. mange . . vover lív og áltíng, for at náae de jỏr- diske kroner.

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Ordlister

Ordforbindelser i ét eller flere ord
En alfabetisk liste over ordforbindelser i ét eller flere ord

Artikler mv.

Svar fra sprognævnet

enig i og enig om
Hedder det at vi er enig i noget eller om noget?
flødebolle
Hedder negerboller nu flødeboller? For mig har negerboller ikke noget med fløde at gøre. Flødeboller er noget man kun kan få hos bageren med flødeskum i - de ...
valtuanavne i flertal
Hvad er flertalsformen af valutanavne som rupiah (Indonesien), shekel (Israel), kuna (Kroatien), ringgit (Malaysia), won (Sydkorea) og kroon (Estland)?
æbleskiver
På emballagen fra en salatfabrik har jeg læst følgende serveringsforslag: "Prøv æblesild med karrysalat Groft mørkt rugbrød smøres med smør. 2 udhulede ...

SprogbrevetDR

Kort
af Jørn Lund, december 1993
Klicheer
af Erik Hansen, februar 1988
Kort
af Jørn Lund, januar 1992
Ministerpræsident
af Erik Hansen, juni 1991

Sprogligt – Politikens sprogklumme

At være i salveten
af Henrik Andersson, Politiken, 16. april 2008
Holde nogen stangen
af Henrik Andersson, Politiken, 9. januar 2008
Hvad kommer 'blog' af?
af Henrik Andersson, Politiken, 10. marts 2007

Sproget – Jyllands-Postens sprogklumme

Godnat
af seniorforsker Eva Skafte Jensen

Temaer

Ordsprog

Historien bag ordsprogene
De er der bare som en del af det sprog vi bruger. Første gang vi hører et ordsprog vi ikke kender, studser vi måske over det og prøver at forstå betydningen af ...

Leg og lær

Ordmuseum

Ord der allerede var gamle i gamle dage
Ord der ikke har været brugt i rigtig lang tid
Garversprog
Ordene på denne side optræder i Ordbog over det danske Sprog (1918-56) med den redaktionelle forkortelse (garv.), der angiver at ordet har været brugt indenfor ...

Nyheder

Nyheder

Sproglaboratoriet på P1 om børnesprog og børnesang
Børn både taler og synger lang tid før de taler det som voksne kalder korrekt sprog. Sproglaboratoriet på P1 sætter børns sproglighed på dagsordenen.
EU anbefaler flere undertekster på børne-tv
De europæiske medier opfordres i ny rapport til at vælge tekstning i stedet for synkronisering af hensyn til børns sproglige kompetencer, skriver Politiken.
Nysprogets magt
Altinget publicerede fredag den 3. februar 2017 journalist Flemming Christian Nielsens klumme om det såkaldte Nysprog.
Regeringen fortryder planer om sprogstrategi
4 måneder før folketingsvalget i 2011 var der bred enighed om et forslag til en ny national fremmedsprogsstrategi – i dag er det droppet.
IKEA vinder Nordens sprogpris 2017
Møbelgiganten IKEA får Nordens sprogpris 2017 for at udbrede kendskabet til nordisk sprog og kultur.