Du er her: Forside

Søgeresultat

Du har søgt efter: øremærke

Ordbøger

Retskrivningsordbogen Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/ro
1. øremærke sb., -t, -r, -rne; kattens øremærke
2. øremærke vb., -r, -de, -t; en øremærket kat; øremærkede penge

Den Danske Ordbog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ddo

øremærke verbum (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) -r, -de, -t 1 give et dyr et mærke med identifikationsnummer i øret, især husdyr og kæledyr som hunde og katte 2 på forhånd reservere noget, fx en sum penge, til et bestemt formål – kendt fra 1964

Dansk Synonymordbog

Læs mere om ordbogen: Det du søger i
  • øremærke: ejermærke (metalkapsel, tatovering, klipning) i et dyrs øre
  • øremærke: øretatovere, klippe el. anbringe mærke; (om penge :) forbeholde til bestemt formål, jf. båndlægge

Nye ord i dansk Dansk Sprognævn

Gå til ordbogens hovedside: dsn.dk/noid
  • øremærke vb. (1964) (ny brug)

Ordbog over det danske Sprog Det Danske Sprog- og Litteraturselskab

Gå til ordbogens hovedside: ordnet.dk/ods
Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: Ordbog over det danske Sprog er en historisk ordbog, som indeholder former der IKKE nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.
Øremærke,1 I. Øre-mærke, et. (jf. -klemme 2, -klip og Tægt 2.2 samt II. -mærke; landbr.) (ejer)mærke paa kreaturs øre, dannet ved klip ell. snit i ørelappen, ved paaført oliefarve olgn.; nu især om en (paa øret anbragt) støbt metalknap (med nummertal). LandmB. II.309. Fleuron.KO.41. LandbO.III.657.
øremærke,2 II. øre-mærke, v. vbs. -ning (Møll H.VI.305). (jf. mærke sp. 67037ff.; landbr.) forsyne (kreatur) med øremærke (I). Ugeskr.f Retsv.1945. A.139. BerlTid.14/101953.M.11.sp.6.
III. Øremærke, et. (til II.Øre; hist.)
frimærke med værdien angivet i (antal) øre. De to-farvede Skillingsudgaver .. afløstes .. af de to-farvede Øremærker, idet Danmark pr. 1. Jan. 1875 ændrede Møntfod. SkandiaFrimærkekatalog.1951.14.

KorpusDK

Ikon udråbstegn lille BEMÆRK: KorpusDK er en samling af tekster som viser hvordan sproget faktisk bliver brugt, og som derfor ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med gældende retskrivning.

Råd og regler

Artikler mv.

Spørgsmål og svar fra ordnet.dk

Øremærke
Hvor stammer betydningerne af "at øremærke" og et "øremærke" fra?
Spørgsmål og svar fra ordnet.dk
Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs ordnet.dk-redaktion modtager jævnlig mails fra brugere med kommentarer, ros, kritik og sproglige spørgsmål. En del af ...

SprogbrevetDR

Billedsprog
af Jørn Lund, oktober 1992

Temaer

Leg og lær

Ordmuseum

Landbrugssprog
Ordene på denne side optræder i Ordbog over det danske Sprog (1918-56) med den redaktionelle forkortelse (landbr.), der angiver at ordet har været brugt ...

Nyheder

Nyheder

Tosprogede taber terræn i skolen
Færre unge med etnisk minoritetsbaggrund gennemfører eller kommer i gang med en ungdomsuddannelse. Det skriver politiken.dk.
Sprognævnets ordlister bliver gratis fra 2018
Med de nye finanslovsforhandlinger er 0,5 mio. kr. blevet øremærket Dansk Sprognævn til at frikøbe Retskrivningsordbogen til sprogteknologiske formål.
Carlsbergfondet afværger 'kulturel katastrofe'
Regeringen har fjernet sin støtte til Danmarks største gratis sprogresurse, ordnet.dk. Carlsbergfondet donerer en million kroner som nødhjælp, og ...