Du er her: Forside Klimaord Indeklima

Indeklima

Man kan tale om en dårlig luftkvalitet, men hvad med en lun luftkvalitet?
Man kan tale om en dårlig luftkvalitet, men hvad med en lun luftkvalitet?

Ifølge Den Danske Ordbog betyder indeklima: ’et rums eller en bygnings indendørs forhold med hensyn til temperatur, luftfugtighed, træk og andre forhold der bestemmer hvor sundt eller behageligt det er at opholde sig der’.

Ordet bruges i perioder ivrigt i forbindelse med fx undersøgelser af luftkvaliteten i danske skoler, på arbejdspladser og i private hjem.

Dette eksempel viser den sammenhæng ordet indeklima typisk findes i:
”Skolernes dårlige indeklima
Skolerne på Bornholm har deltaget i en landsdækkende undersøgelse af, hvordan det står til med indeklimaet i klasseværelserne. Den blev sat i værk af DTU i Lyngby, som i efteråret inviterede skoler landet over til at undersøge forekomsten af CO2 (kultveilte) og skimmelsvamp i deres klasselokaler.” (Uddrag af et indlæg på BornholmsTidende.dk, nov. 2009).

I det næste eksempel indgår indeklima i en sammenhæng hvor der er mere fokus på et sted hvor det er varmt og behageligt at opholde sig.
”Når huset bliver hulmursisoleret, får ekstra isolering på loftet og i etageadskillelser osv., stiger temperaturen i det mærkbart, og man opdager med det samme, at der slet ikke skal skrues så højt op for varmen for at opnå et dejligt lunt indeklima.” (Uddrag af en artikel i Hals Avis, nov. 2009).