Indholdet på denne side er mere end 11 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

Evolutionsbiologiens principper anvendt til sprogforskning

Forskere mener at kunne levere nye beviser for eksistensen af eurasiatisk.

Evolutionsteoretikeren Mark Pagel fra University of Reading hævder at alle sprog i Europa og Asien har oprindelse i et fællessprog fra det sydlige Europa. Det skriver Ingeniøren.

Mark Pagel har brugt teknikker der svarer til den metode evolutionsbiologer bruger når de fastlægger slægtskabet mellem mennesker og aber, men i stedet for dna bruger han kognater. Disse kognater er ord på forskellige sprog, der har fælles oprindelse i samme ord i et ursprog. Mark Pagel har sammen med tre andre forskere udviklet en statistisk model for kognater, med udgangspunkt i den foreliggende viden om at lyde ændrer sig regelmæssigt over tid. Denne model gør det muligt at følge sproglig forandring endnu længere tilbage i tiden end de ca. 9.000 år det hidtil har været muligt.

I en artikel i Proceedings of the National Academy of Sciences har forskerne nu påvist at en kernegruppe af 23 meget almindelige ord går igen i alle sprog i Europa og Asien, og de konkluderer på baggrund heraf at alle nuværende europæiske og asiatiske sprog har oprindelse i et sprog der eksisterede for 14.450 år siden. Dette sprog omtaler forskerne som eurasiatisk. Ifølge forskerne var opsplitningen i de syv nuværende sprogfamilier, heriblandt den indoeuropæiske, tilendebragt for ca. 10.000 år siden.