Indholdet på denne side er mere end 7 år gammel, hvorfor gældende retskrivning ikke nødvendigvis er overholdt.

10 år med luderkoldt vand og krisebær — sproget.dk fylder rundt

Hvorfor er “fanden” et bandeord og “bitch” et skældsord? Må man selv vælge om man vil skrive “resurse” eller “ressource”? Og hvor er det nu lige kommaet skal stå?

I 10 år har man på sproget.dk kunnet finde svar på disse spørgsmål og mange, mange flere. Mandag den 23. oktober 2017 fylder sproget.dk 10 år, og det fejrer redaktionen med alle nuværende og fremtidige brugere på Café Nutid i København.

Siden lanceringen i 2007 har sproget.dk givet samlet adgang til bl.a. Retskrivningsordbogen og Den Danske Ordbog og en lang række andre sproglige resurser. Og ser man på hvad der søges efter på sproget.dk, så tyder noget på at danskernes største sproglige udfordring er om i gang skrives i ét eller to ord. Om ordforbindelser skrives i et eller to ord, er netop et af de “Typiske problemer” man kan lære mere om på sproget.dk. Det samme er r-problemer og hvornår man bruger ad og af, hvor mange bindestreger der er i væg til væg-tæppe – og mange flere.

På de 10 år har danskerne i den grad taget siden til sig. I alt besøger 25-30.000 brugere dagligt siden når de leder efter svar på alt fra hvordan man bøjer job i flertal eller staver til mayonnaise, til hvor ordene kommer fra, og hvor mange dialekter der findes i Danmark.

For og af brugerne!

Sproget er drilsk og omgiver os alle. På siden “Smid en smutter” kan man se – og indsende – eksempler på pudsige omskrivninger af talemåder som man hører i sin hverdag – fx “han måtte gå for luderkoldt vand” – og på sproget.dk’s Instagramprofil deles brugernes eksempler på sjove eller kreative formuleringer.

Fejring

Sproget.dk fejrer sin 10-årsfødselsdag med en fødselsdagsfest på Café Nutid, Sankt Peders Stræde 1, 1453 København, mandag den 23. oktober 2017 kl. 16-19. Og alle er velkomne.

Fakta
Sproget.dk er det sted på nettet hvor du finder vejledning, oplysning og svar på spørgsmål om det danske sprog og sprogforhold i Danmark. Siden drives af Kulturministeriets institutioner for sprog og litteratur, Dansk Sprognævn (dsn.dk) og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (dsl.dk), og giver en samlet adgang til de to institutioners digitale sprogresurser.
Læs denne pressemeddelelse i pdf-format.