Udtale

af Erik Hansen, januar 1995
af Erik Hansen, januar 1995
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning! Med Retskrivningsordbogen fra 2012 udgik majonæse, og mayonnaise er nu den eneste korrekte form.

Mayonnaise udtales efterhånden af de fleste danskere som om stavemåden var marinæse. Det gælder også madkunstens eksperter, fx TV-kokken 5.12.94. Men vi må stadig fastholde at den rigtige udtale er majonæs(e).

"Fremstillingen strækker sig frem til dén dag i dag" (TV-A 17.11.94). Den dág i dág er et gammelt udtryk, og der er tradition for at udtale det med svagt tryk på den, ligesom i fx den gamle. Trykket afspejler et ældre sprogtrin, og det er nok derfor yngre danskere finder trykfordelingen fremmedartet og udtaler den med samme tryk som i dén dag for tre år siden.

Værdsætte skal ikke udtales som om stavemåden var værtsætte (P 2 4.1.95). Første del af ordet er jo værd, og d'et er stumt. Så er det værre med ordet ådsel, som optrådte med flere udtaler i TV-FA 26.12.94). En gammel og korrekt udtale er åssel, med stumt d, men den almindelige nye udtale er ådsel, med samme åd- som i odder. Hvis du er i tvivl, så vælg den.

"Steak af oksekød" (P 1 1.1.95). Steak blev udtalt stijk, og sådan udtales ordet vistnok efterhånden af de fleste danskere der overhovedet bruger det. Men det er altså et engelsk ord, og vi har en tradition for at udtale engelske ord så tæt på det engelske som muligt. Så steak udtales stæjk. Og tea break hedder ikke tij brijk, men tij bræjk og allerhelst tepause.

Den traditionelle rigsmålsudtale af Fredericia er ikke frederæsja (RA 14.1.95), men frederætsja med c udtalt som ts.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse